Sprankel & Co Bites
Sprankel & Co Bites
Sprankel & Co Bites Editie 3: Een goede wandeling
1
0:00
-7:55

Sprankel & Co Bites Editie 3: Een goede wandeling

1
Photo by Victor He on Unsplash

Waarom je NU moet gaan wandelen en hoe je dit ook echt gaat doen

Juist in deze tijd van massaal thuiswerken en stilzitten, is het van groot belang om voldoende te bewegen. Dat weten we nu ondertussen wel. Maar het echt gaan doen is nog wel een bewuste stap zetten. Zeker met dit koude vieze weer is de verleiding groot om maar door te gaan achter die PC. Dat maakt echter niet productiever, zoals we al eerder hebben toegelicht (bij het uitleggen wat het belang is van pauze nemen). We hebben onder aan deze nieuwsbrief nog een aantal filmpjes toegevoegd over het belang van wandelen voor onze mentale en lichamelijke gezondheid. Mocht het filmpje van Eric Scherder je nog niet overtuigen, om vaker te gaan wandelen, dan hebben wij de argumenten nog even op een rij gezet.

Tip: Pak de voor jou meest behulpzame gedachte eruit.

We zetten de voordelen nog even voor je op een rij.

  1. De meest voor de hand liggende: je fysieke gezondheid. Het versterkt je hart en heeft een positief effect op je bloeddruk en bloedvaten. Hierdoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Ook verbetert het je conditie, versterkt het je botten en je spieren, helpt het je om overgewicht te voorkomen, vermindert je cholesterol etc. etc. Zorg dan wel voor een stevig tempo, zodat je hart sneller pompt en je ademhaling sneller gaat dan normaal.

  2. Wandelen versterkt je geestelijke gezondheid en vermindert stress – het vermindert de afgifte van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Stress is in principe niet slecht voor je, maar juist het gebrek aan herstel van continu ‘aan’ staan haalt ons onderuit. Met wandelen zorg je voor dat herstel. Tevens vermindert wandelen angst, depressie en vermoeidheid en verbetert het daarmee onze kwaliteit van leven.

  3. Wandelen met een vriend of collega vergroot de sociale verbondenheid die we momenteel met z’n allen zo missen.

  4. Wandelen helpt bij lastige gesprekken. Als je iets met elkaar hebt uit te zoeken, kan wandelen helpen om de scherpe kantjes eraf te halen en om tot een oplossing te komen. Dit komt onder meer doordat je elkaar niet zo vaak hoeft aan te kijken. Maar ook doordat je letterlijk in beweging bent, geeft het ruimte in je hoofd. Het verlaagt je verdedigingsmechanisme.

  5. Wandelen helpt reflecteren – met name bij een rustig tempo. In die zin is wandelen ook effectiever dan hardlopen of fietsen omdat het vertraagt en je zintuigen dwingt om actiever mee te doen. Daarom adviseren we ook om juist geen muziek te luisteren tijdens het wandelen, hoewel alleen muziek luisteren wél een goede manier is om herstel te pakken op een drukke dag.

  6. Er gaat relatief meer zuurstof naar je hersenen bij buiten wandelen waardoor je ook creatiever bent. Wandelen kan je dus helpen als je even niet verder komt met een bepaald project, om weer op andere ideeën te komen en door te kunnen. Dit kan ook prima helpen bij bepaalde vergaderingen of bij brainstormen.

Mocht je ondanks deze redenen nog niet aan het wandelen zijn gegaan – hoe krijg je jezelf nou zover?

Het helpt om een stok achter de deur te organiseren: Spreek af met een vriend of collega, of stimuleer elkaar door telkens te appen als je hebt gewandeld. Houd bij hoeveel stappen je per dag zet – als je geen activiteitsmeter om je pols hebt, kan je eenvoudig je telefoon hiervoor gebruiken. Alleen weten hoeveel je doet, kan je al aanzetten om meer te doen.

Maar vooral: begin gewoon. Zet de eerste stap. Want de eerste stap heeft het grootste effect. En maakt de stappen erna veel makkelijker.

een hond lenen van de buren kan ook helpen...

Heb je nog meer tips? Laat een comment achter:

Leave a comment

Wist je trouwens dat deze nieuwsbrief interactief is. Bovenaan deze nieuwsbrief vind je deze 3 knoppen:

Daarmee kan je de nieuwsbrief liken, een comment achterlaten of delen. We zouden het ontzettend leuk vinden om wat van jullie te horen!

Verdieping en inspiratie

Er is al veel geschreven over wandelen en het effect op ons als mens. Een goed voorbeeld is deze quote van Hippocrates:

Of wat dacht je van deze:

Ga maar buiten een eind wandelen – dat is beter dan kringetjes lopen in je hoofd. Rasheed Ogunianu

Ook zijn er veel video’s gemaakt over de voordelen van wandelen:

neuropsychologie en wandelen

Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) en doet onder andere onderzoek naar de effecten van beweging op onze hersenenen. Hieronder legt hij de effecten van wandelen uit op ons brein.

De slipstream

Maar houd 1,5 meter afstand en ook als je buiten wandelt. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van de TU/e en KU Leuven dat het het beste is om tijdens het wandelen uit elkaars slipstream te blijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen: https://www.tue.nl/en/tue-campus/tue-innovation-space/tue-against-covid-19/social-distancing-20/

Volgende editie van de Sprankel & Co Bites

Heb je suggesties voor een onderwerp laat het ons weten via de comments:

Leave a comment

1 Comment
Sprankel & Co Bites
Sprankel & Co Bites
Korte interactieve bijdragen over positief leiderschap, veerkracht, vitaliteit en welbevinden om jou en je team te laten floreren en organisaties te laten excelleren!