Sprankel & Co Bites Editie 2: Positief Thuiswerken

Welkom bij de tweede editie van de Sprankel & Co nieuwsbrief. Als community omarmen wij het principe van JOMO (The joy of missing out). Daarom hebben wij besloten om het anders te doen. Deze nieuwsbrief is ontworpen voor positieve leiders die minder afleiding, meer impact en meer sprankeling op het werk willen. We sturen je op gepaste tijden, maar niet te vaak, wetenschappelijk onderbouwde, direct toepasbare inhoud toe,  om je positief te prikkelen en “inspire to improve”.

Wist je dat dit een interactieve nieuwsbrief is?

Met de Sprankel & Co nieuwsbrief zoeken wij de verdieping en interactie met jou als lezer op met één thema per keer, binnen het domein positief leiderschap. Interactie rondom ieder thema kan op verschillende manieren. Allereerst is het mogelijk om direct te reageren via de Comments:

Leave a comment

Je kan ook gewoon even laten weten wat je van de nieuwsbrief vindt door op het ❤️ te klikken onder de titel of onderaan deze nieuwsbrief.

Over positief (thuis)werken in Coronatijd

Overal om ons heen horen wij dat mensen blij zijn als zij elkaar weer ‘live’ kunnen treffen. Zo blij zelfs, dat in de afgelopen periode de starttijd van menig training van ons in het gedrang kwam. Deelnemers wilden bijpraten! En hoe begrijpelijk en hoe mooi is dat. Leuk ook dat de trainingen nu als een bijzonder uitje worden gezien! Met meteen een directe tip aan onze klanten: verlaat de daadwerkelijke starttijd zodat medewerkers voorafgaand aan de bijeenkomst even tijd hebben met elkaar. 

Teleurstelling

Ook horen wij de teleurstelling dat we voorlopig nog niet terug kunnen naar kantoor, als we dat zouden willen. Waar men eerst nog de moed erin hield met de gedachte dat we na de zomervakantie weer terug konden, is er nu moeheid en de frustratie over thuis moeten blijven werken. Toch wil niemand meer helemaal terug naar het oude. 

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd 

Er is al veel over geschreven en onze survey/ons onderzoek naar thuiswerken onderstreept eerdere uitkomsten hiernaar. Het is niet voor alle beroepen mogelijk. En het is niet voor iedereen weggelegd. Voor de meesten van onze respondenten werkt het prima. Voor een aantal werkt het echt niet, hoewel het qua aard van de werkzaamheden wel kan. Dat heeft te maken met hoe goed de thuissituatie op orde is, de zorgtaken en daardoor afleiding die men heeft, maar ook wel met de mate van zelfdiscipline in combinatie met de behoefte aan sociale interactie. Tegelijkertijd is verrassend veel wel mogelijk om vanuit huis te doen. Zo kan zelfs een deel van de consulten door huisartsen en fysiotherapeuten op afstand worden gedaan. Overall komt naar voren: thuiswerken blijkt veel gemakkelijker te kunnen dan men dacht. Wij merken dat ook zelf. 

Een goede mix

Er worden voor- en nadelen ervaren en uiteindelijk wil niemand volledig vanuit huis gaan werken. Maar wel meer dan voorheen. Een mix van thuiswerken en elkaar live treffen, daar tekenen de meesten voor. De voordelen die men ervaart van thuiswerken liggen op zaken als meer autonomie en vrijheid om je werk in te delen wanneer het jou past, meer rust en concentratie, geen fileleed meer, meer tijd voor zaken als sport en ontspanning en minder externe prestatiedruk /stress vanuit je omgeving. Er is een betere work-life balans mogelijk.     

Kritische noten

Als wij kijken naar de kritische noten die gezet worden bij thuiswerken kunnen wij deze direct koppelen aan de drie psychologische basisbehoeftes, die iedereen heeft en die mede bepalen hoe gelukkig iemand zich voelt in het werk. De mate waarin mensen deze behoeften hebben kan verschillen (Lees meer over de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan). En dit zijn gelijk de ‘knoppen’ waar je aan kan draaien om het werkplezier te versterken.

  • De meest prominente kritische noot komt voort uit de behoefte aan sociale verbondenheid en steun. Deze behoefte staat, met de corona maatregel om zoveel mogelijk thuis te blijven werken, direct onder druk. Vanuit alle hoeken hoor je het gemis aan ‘live’ contact en wat dit oplevert. Beeldbellen maakt daar in wel iets goed, maar weegt niet op tegen het elkaar echt weer even zien en ontmoeten. 

  • Ook de psychologische basisbehoefte aan competentie staat voor een deel onder druk: De behoefte dat je je kwaliteiten vol in kan zetten en daarin ook kan groeien. Waar bij de één in deze periode ineens nieuwe competenties boven komen drijven, kan een ander eerdere vaardigheden niet meer (optimaal) inzetten. Het kunnen leren met en van elkaar (informeel leren) is minder gemakkelijke in deze tijd. Het even vragen om hulp als je ergens niet uitkomt en het spontaan sparren is ingewikkelder en je kunt ook minder gemakkelijk de kunst bij elkaar afkijken. Je kan ook niet even iemand aanschieten, even toevallig iets meekrijgen in de wandelgang of bij de koffieautomaat. Ook is er verlies aan onverwachte, creatieve ingevingen met elkaar. Tegelijkertijd leer je wel steeds zelfstandiger je werk doen. 

  • De derde basisbehoefte is die van autonomie. Voor de een kan dit nooit genoeg zijn, voor de ander geldt dat je wel eigen regelruimte wil, maar ook graag heldere kaders hebt zodat je weet of je op de goede weg bent. Met Corona krijgen een aantal medewerkers teveel autonomie, meer dan ze aankunnen en aan willen.

Handvatten

Vanuit de managers die hebben gereageerd, horen we de behoefte aan handvatten om op afstand bij te kunnen dragen aan het werkplezier van de medewerker. Tegelijkertijd ervaren wij ook veel creativiteit hierin. Op basis van de drie basisbehoeften kunnen we al een paar eenvoudige tips meegeven. Waarbij de kanttekening geplaatst dient te worden:  het is niet one size fits all. 

Concrete tips: 

Om de sociale verbondenheid te versterken: zorg zelf tijdens online meetings voor verbondenheid door dit expliciet op de agenda te zetten. Zo beginnen wij graag met een positieve start, waarin ieder deelt waar deze blij mee is, gevolgd door wat er nog meer speelt. Pas daarna gaan we verder met de meer zakelijke punten die besproken moeten worden.

Bij de behoefte aan competentie – vraag eens aan iemand om een casus voor te bereiden en kennis te delen en om hulp te vragen. Wellicht kan je het ook omdraaien: wat heb je nog te leren als je zaken online/ op afstand moet doen?  Welke vaardigheden kan je ontwikkelen en inzetten op afstand? Misschien vind je het lastig om in een vergadering het woord te nemen en gaat je dit online makkelijker af.

Bij autonomie; vraag per medewerker wat hij/zij prettig vindt aan kaders– maar zorg ook zelf voor heldere kaders door hier meer dan voorheen met eigen leidinggevende over af te stemmen

Hoe zit het met jouw medewerkers? Waar zit hun behoefte vooral? En aan welke knop kan je draaien bij jezelf, maar ook bij je medewerkers om de goede spirit erin te houden? 

Nu ben jij aan zet. Succes!

Verdieping & Inspiratie

Start je vergadering eens anders als met “hoe gaat het”: https://www.sprankelenco.com/blog/8-blog/51-onderwerp-hoe-gaat-het

Nu thuiswerken voorlopig nog even doorgaat, blijven toevallige ontmoetingen en spontane samenwerkingen lastiger, zo niet afwezig. Kansen moet je dus zelf gaan creëren. Zo pakken wij vaker de telefoon als een idee opborrelt en zoeken wij meer de verbinding op social media. Wij zijn benieuwd hoe jij dat doet. Leuk als je dit met ons deelt op linkedin!

Meer dan ooit moeten medewerkers wanneer zij thuiswerken focussen op hun effectiviteit. Des te belangrijker zijn op dit moment de “7 Habits Of Highly Effective People” van Stephen R. Covey. Zeker dus de moeite waard om dit boek (opnieuw) te lezen. Bestel het boek hier: Bol.com

Trending

Google staat al jaren bekend als een goede werkgever waar veel flexibiliteit mogelijk is als het gaat om bijvoorbeeld thuiswerken. Maar nu gaan ze een stap verder. Ze herdefiniëren het kantoor als de “on-site” locatie. Het kantoor is dus een plek waar je samenkomt met collega’s. Thuis werken wordt de norm: Google's CEO says the future of work involves a 'hybrid model' and the company is already reconfiguring its offices for employee 'on-sites'

We zijn niet de enige die onderzoek hebben gedaan naar “Remote working”. Techbedrijven Buffer en Angellist hebben samen onderzoek gedaan onder meer dan 3500 werknemers in de tech wereld en wat blijkt: 98% wil (deels) thuis blijven werken ook na Corona. Wij geloven dat wat in de tech wereld al heel normaal is in andere sectoren, waar mogelijk, langzaam de norm zal worden: Onderzoek Buffer & Angellist